Pocetna Stranica Forums FORUM Elektrohemija

2 voices
4 replies
  • Author
    danica
    Participant

Molim pomoć oko zadatka s fotografije.

elektrodni-potencijali

Ne razumijem otkud redukcija za Tl napisana na način da nastaje Tl+ , a Tl2+ prima 2 e- pa mi logične da nastaje Tl elementarni. Da bi reakcija bila spontana znam da elektromotorna sila sprega mora biti > 0, no nisu mi jasne navedene reakcije.
      nisam sigurna da li je moguća reakcija pod a) jer me zbunjuje taj talij i pod e) . Nekako su mi izvedive reakcije pod c) i pod e) no ne znam koja je tačna jer tačan je samo 1 odgovor. Hvala

Predrag M
      Participant

Dobar dan.

U zadatku se nalazi stamparska greska…Tl(2+) treba da bude Tl(3+).

Treba da resimo E=E(ox) + E(red)…tamo gde dobijemo pozitivan rezultat, ta reakcija je spontana.

Ja sam nasao jedino pod c) pozitivno E = 0.813V

E = 0.277 + 0.536 = 0.813

svi ostali parovi imaju negativan rezultat.

Nisam pisao sve detalje, ako treba mogu…samo napomena , polurekcije koje su date su redukcija…ako nam treba vrednost za oksidaciju onda menjamo znak.

danica
        Participant

Hvala…mislim da shvaćam

Samo da pitam može li jon nemetal istisnuti metal iz vodenih rastvora?

Predrag M
          Participant

Moram da pogledam sta kaze hemijska literatura o tom pitanju…znam da recimo H2 moze da redukuje metalni jon npr Pd2+ do Pd…

Predrag M
            Participant

2Au3+(aq)+6I−(aq)→2Au(s)+3I2​(s)

Mislim da bi ova reakcija mogla da pokaze da nematalni jon moze da redukuje metalni jon (istina Au zaista ne treba mnogo da predje u metal…)

You must be logged in to reply to this topic.

Translate »