Pocetna Stranica › Forums › FORUM › Fischer projections (Fiserove projekcije)
-
AuthorPosts
-
December 29, 2024 at 7:22 pm #1478
Nedoumica je da li je odgovor pod a) ispravan?
December 29, 2024 at 7:25 pm #1479Odgovor pod a je ispravan. Kako treba gledati…sa leva i glavu zakrenuti za 45 stepeni…(barem meni je to pomoglo).
January 12, 2025 at 8:07 am #1498da li ovde svaki atom ili grupa koji je na horizontalnoj liniji u Fišeru završi u trodimenzionalnoj formuli na punom klinu a onaj koji je na vertikalnoj završi u trodimnezionalnom na isprekidanom klinu ?
January 12, 2025 at 10:56 am #1499Dobar dan.
Reci cu svoje misljenje, mada ne znam da li se poklapa sa onim sta se predaje u skoli.
Trodimenzionalna slika je slika tetraedra gde je hiralni centar u sredini i imamo slobodu da taj tetraedar “tumbamo” i preturamo kako nam je volja…a kad se zaustavimo i to pokusamo preneti na papir, koji je dvodimenzionalan…tada se moramo koristiti “klinovima” i reckama…da docaramo sta nam je blize, a sta nam je dalje…Mislim da je Fisher prevazidjen kao forma prikazivanja…jer danas u hemiji koristimo kompjuterske trodimenzionalne slike…koje preturamo “po rukama”, kao sto dete pretura igracku…a toga nije bilo onda kad je Fischer radio…Mnogi “kritikuju” Fischer-ove strukture jer cim ih zarotiramo za 90 stepeni dobijemo nesto sasvim drugo…
Ali, sta vam kazu u skoli…toga se treba drzati…zaFischer-a sta je na horizontali to je blize nama…sta je na vertikali to je dalje od nas..Kod trodimenzionalne slike …pun klin je blize nama…recke su dalje od nas.
Kada se poredi Fischer-ova struktura sa trodimenzionalnom…uglavnom Fischera nikad ne pomeramo…pomeramo trodimenzionalnu strukturu da vidimo hoce li se nekako poklopiti sa Fischer-ovom projekcijom.
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.