Pocetna Stranica Forums FORUM Hidroliza soli metalnih kationa

last updated by Predrag M 1 month ago
2 voices
3 replies
  • Author
    danica
    Participant

Kakav je pH vodenog rastvora MgSO4- kiseo ili neutralan?

svugde piše drugačije.

kako prikazati hemijskom jednačinom hidrolizu Mg2+ kationa?

Predrag M
      Participant

pH vodenog rastvora je blago kiseo….5.5 – 6.5

Hydroliza ide prema nekim izvorima na sledeci nacin…

danica
        Participant

kolika je verojatnost da se odvija zadnja reakcija iz tablice jer se i tako prikazuju hidrolize metalnih kationa

Ako npr. moramo usporediti koliko je puta baza s pKb 8 jača od baze s pKb10 kako možemo to izračunati?

Predrag M
          Participant

Mg(OH)2 je veoma cudna baza. Veoma slabo je rastvorljiva u vodi…i uglavnom zbog toga…mi mislimo da je to slaba baza.

Nije lako napisati ni izraz za Kb…recimo…

Mg(OH)2 ——> Mg2+   + 2 OH-

ova reakcija ima “problem” jer mi uopste nemamo Mg(OH)2 molekulu koja “pliva” u casi….imamo cvrsti (kristalni) Mg(OH)2 na dnu case.

Ako je sta otislo od Mg(OH)2 u rastvor …to je sve disosovalo…a to znaci…da je jaka baza…jer jake baze su potpuno disosovane.

Uzmimo npr…jednu drugu bazu Ca(OH)2 koja je “rodjak” od Mg(OH)2 i koja i sama nije preterano rastvorljiva ali je jaka baza…i mozemo naci u literaturi podatak za prvi stepen disocijacije da je Kb=1.4

Zbog toga sto Mg(OH)2 je veoma nerastvorljiv i zbog toga sto ne mozemo da napisemo “cestit” izraz za Kb…nije moguce naci neku “normalanu”  vrednost za Kb u literaturi.

U literaturi za Mg(OH)2 mozemo naci izraz i vrednost za Ksp…a to ipak nije to…mislim kad govorimo o bazama i kiselinama…niko ne razmislja o bazi kao o kamenu koji lezi na dnu case.

Kada znamo Ksp od Mg(OH)2…a iznosi oko 10^(-11)…mozemo da izracunamo pH zasicenog rastvora…da ne racunam sad…i iznosi oko 10.

Ca(OH)2 , koji ima, takodje, ne bas sjajnu rastvorljivost ali mnogo bolji Ksp od Mg(OH)2, ima pH zasicenog rastvora skoro 12.5.

Ona treca reakcija o kojoj je rec u tabeli …koliko ja vidim …Mg(OH)2 ima oznaku (cr)…sto ce reci kristalni (cvrsti)…logaritamska vrednost za K te reakcije je poprilicna 16.84…i sad treba da gledamo K od povratne reakcije (hidroliza) koji je 1/K..ispada veoma mala…

Drugo pitanje se odnosi na razliku u logaritamskim jedinicama…pa je razlika izmedju 10 i 8 ….2 log jedinice….znaci 100 puta je jaca baza sa Kb=8 od baze sa Kb=10…mislim da je tako

You must be logged in to reply to this topic.

Translate »