Pocetna Stranica › Forums › FORUM › Koloidni sistemi
-
AuthorPosts
-
April 2, 2025 at 11:00 am #1566
Imam poteškoće oko koloidnih sistema odnosno:
Zašto je npr. sprej za nos aerosol, a pjena za brijanje nije?
zar nema gasa i u jednom i u drugom sistemu?U zadatcima u kojima je potrebno odrediti agregacijsko stanje za disperznu fazu i disperzno sredstvo , kako najlakše zaključiti o kojem se stanju radi. Imam zadan npr. maslac , kamen plovućac, stiropor i sl. lagano mi je kad npr. imam maglu ili nekakav rastvor no kod nekih supstanci mi je iskreno malo teže. Hvala
April 3, 2025 at 7:55 am #1567Ovde je rec o zadacima koji traze od studenta da pokaze znanje klasifikacija, koje se zasnivaju na nekim parametrima koje je neko nekada zadao.
Zapitaj se zapravo, sta je to, recimo, po klasifikaciji, aerosol ili recimo sta je to pena ili koloidni rastvor.
Zapitaj se kada posmatras neki sistem, sta je disperzioni medijum, cega ima vise i koliko su velike cestice koje su rasprsene.
Ako je gas (recimo vazduh) “glavni” i u njemu su rasprsene cestice velicine od 2.5 do 10 mikrona onda je to aerosol.
Ako je “glavni” medijum tecnost i u njemu su rasprsene cestice koje su velicine od 1 nm do 1000 nm onda je to koloidni rastvor, kojeg prepoznajemo kada odbija svetlost pod odredjenim uglom.
Stiropor ne moze biti aerosol jer nije “glavni” gas nego je “glavni” medijum cvrsti polimer, a unutar toga polimera imamo gasne mehurice raznih velicina…ali u sustini bi mogli reci da je ocvrsla pena.
Kad vec pominjem penu, recimo pena za brijanje…takodje tu su gasni mehurici rasprseni u nekom medijumu ili kombinaciji vise hemikalija koje su tecne prirode….tu svaki gasni mehuric okruzuje taj tecni ili polutecni materijal.
Kod aerosola svaku cesticu, cvrstu ili tecnu sitnu kapljicu, okruzuje gas koji je “glavni”.
Kod maslaca je “glavna” mast-ulje, a unutar toga su “rasprsene” cestice vode pa je po klasifikaciji emulzija.
Sve u svemu, citavo to imenovanje nije neko znanje hemije i fizike…nesto bolja situacija je sa znanjem od cega se nesto sastoji i koja je velicina cestica…to su eksperimentalni podaci koje je neko vec uradio i ulozen je neki trud i rad…i onda mi saznamo za to iz neke knjige ili na Internetu….ili redje…sami to radimo u laboratoriju. Kad znamo od cega se nesto sastoji i koje su velicine cestice onda mozemo da primenimo “klasifikaciju”.
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.