Pocetna Stranica Forums FORUM Mesanje dva rastvora

2 voices
2 replies
  • Author
    admin
    Keymaster

Koliko ml rastvora KNO3 ( masenog udela 5% ro=0,8 g/ml) treba dodati u 200g rastvora masenog udela 20% da bi se dobio rastvor masenog udela 15%? Resenje je 125 ml.

Predrag M
      Participant

Dakle, ovde imamo potrebu da koristimo matematiku…tj moramo nekako da napravimo dve linearne jednačine jer imamo nepoznatu masu 5%-nog rastvora KNO3 koji treba da dodamo, a takodje imamo i nepoznatu koliko ćemo na kraju da napravimo 15%-nog rastvora.

Neka je X nepoznata masa 5% rastvora koji dodajemo

Neka je Y nepoznata masa novonastalog 15% rastvora.

Takodje dobro je da se mentalno pripremimo u vezi tih procentualnih rastvora. Oni se sastoje od vode i “suve supstance” u našem slucaju KNO3 ….i recimo za 200g rastvora koji je 20% bez računanja možemo reći da se tu nalazi 40g KNO3 i 160g vode. Znači ta “suva supstanca” je važna i ono što mi treba da napravimo je 15% rastvor ili drugim rečima neki rastvor koji u 100g ima 15g KNO3 “suve supstance” i 85g vode..

E sad, kada mešamo dva rastvora, a moramo jer takav je zadatak…i pitamo se kako bi izgledala matematička relacija za “suvu supstancu”…

200 * 20/100 +  X * 5/100. =. Y * 15/100

Koliko bi to onda bilo Y tj masa ta dva pomešana rastvora..

Y = 200 + X

Rešimo ove dve linearne jednačine…

Ja sam dobio za X=100

za Y=300

Sada pretvorimo naših 100g  5% rastvora u ml na osnovu gustine i dodjemo do rešenja ….125ml

Predrag M
        Participant

Takodje u praksi se često koristi “graficki” način rešavanja ovakvih zadataka…

Mesanje rastvora

You must be logged in to reply to this topic.

Translate »