Pocetna Stranica Forums FORUM RASTVORI

2 voices
2 replies
  • Author
    MilijanaV
    Participant

Koliko grama 50% rastvora sulfatne kiseline treba dodati u 150g vode za dobijanje 20% rastvora kiseline?

Ja kao rešenje dobijam 75g, a rešenje je 100g

Predrag M
      Participant

Dakle, ovde imamo potrebu da koristimo matematiku…tj moramo nekako da napravimo dve linearne jednačine jer imamo nepoznatu masu 50%-nog rastvora H2SO4 koji treba da dodamo u 150g vode, a takodje imamo kao nepoznatu i to koliko ćemo na kraju da napravimo 20%-nog rastvora.

Neka je X nepoznata masa 50% H2SO4 rastvora koji dodajemo

Neka je Y nepoznata masa novonastalog 20% rastvora.

Takodje dobro je da se mentalno pripremimo u vezi tih procentualnih rastvora. Oni se sastoje od vode i “suve supstance” u našem slucaju H2SO4 ….i recimo za 150g vode za koju znamo sigurno da je mešamo možemo zaključiti da ima 0 g kiseline u sebi.

Ono što mi treba da napravimo je 20% rastvor ili drugim rečima neki rastvor koji u 100g ima 20g H2SO4 “suve kiseline” i 80g vode…ali mi ne znamo koliko će tog rastvora biti na kraju.

E sad, kada mešamo dva rastvora, a moramo jer takav je zadatak…i pitamo se kako bi izgledala matematička relacija za “suvu supstancu…tj kiselinu”…

150 * 0/100 +  X * 50/100. =. Y * 20/100

Koliko bi to onda bilo Y tj masa X g 50% rastvora i 150 g vode

Y = 150 + X

Rešimo ove dve linearne jednačine…

Ja sam dobio za X=100

za Y=250

Na Forumu je skoro postavljen sličan zadatak sa mešanjem rastvora…rešava se na sličan način…

Takodje u praksi se često koristi “graficki” način rešavanja ovakvih zadataka…

MilijanaV
        Participant

Hvala Vam puno!

You must be logged in to reply to this topic.

Translate »