Pocetna Stranica › Forums › FORUM › Rastvorljivost- zadaci
-
AuthorPosts
-
December 31, 2024 at 8:40 am #1480
<span style=”vertical-align: inherit;”><span style=”vertical-align: inherit;”>Molim pomoć oko zadatka s rastvorljivošću, pod b) mi je jasno no ne ostale: </span></span><span style=”vertical-align: inherit;”><span style=”vertical-align: inherit;”>https://ibb.co/7gGqhZp span>
December 31, 2024 at 8:47 am #1483Molim pomoć oko zadatka, znam donekle po a i b no ostale ne.
<span style=”vertical-align: inherit;”><span style=”vertical-align: inherit;”>https://ibb.co/7gGqhZp span>
Pozdrav
December 31, 2024 at 10:41 am #1486December 31, 2024 at 12:59 pm #1489Odgovor 12 C) (gledamo samo tvar, supstancu A)
Ovaj dijagram je veoma koristan ali on više govori o odnosu izmedju rastvarača i onoga što rastvaramo. Dijagram nam ne kaže direktno koliko je neki rastvor procentan ali možemo to da izračunamo.
Hajde da vidimo koliko je procentan rastvor označen sa tačkom a2.
20g suve supstance u 100g rastvarača će dati 120g rastvora. U 100g takvog rastvora bi proporcionalno bilo 16.67 g “suve” supstance…drugim rečima rastvor je 16.67% (masena koncentracija)
E sad, takav isti rastvor treba napraviti…ali ovoga puta imaćemo na raspolaganju 60g supstance da napravimo taj 16.67% rastvor.
Znači ako bi imali 16.67g supstance možemo napraviti 100g rastvora, a od 60g supstance proporcionalno možemo napraviti 360g rastvora.
Znači treba 300g rastvarača (verovatno vode) a već imamo u čaši 100g rastvarača…znači treba dodati još 200g rastvarača.
U tački a1 mi smo imali nezasićen rastvor…znači od tih 60g nešto je bilo u rastvoru oko 48g (koliko vidim sa diagrama) a nekih 12g je bilo kao talog…nakon dodatka 200g rastvarača sve će se rastvoriti i rastvor će biti jednak (procentualno) onome u tački a2.
12 d)
Koliko vidim sa diagrama prateći plavu liniju (supstanca A) treba rastvor ohladiti do nekih 37C, tada će u 100g rastvarača biti rastvoreno 20g supstance A….(koliko je i u tački a2)
January 1, 2025 at 4:11 am #1490Možete li još pojasniti d) zadatak?
January 1, 2025 at 7:10 am #1491Da pojasnim kako sam došao do temperature od 37C….
Za supstancu A je glavna ta plava linija na grafikonu…I treba da se pitamo šta ona znači…
Ta plava linija na grafikonu je naš zasićeni rastvor supstance A na raznim temperaturama…i ako “šetamo” po toj liniji uvek ćemo imati par temperatura-masa rastvorene supstance…gde god zastanemo.
Sad idemo po toj plavoj liniji do neke tačke gde se nalazi 20g rastvorene supstance u 100g rastvarača, kad nadjemo tu tačku, spustimo vertikalu i pročitamo temperaturu…meni se čini da je oko 37C.
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.